Natuurgeneeskundige info & downloads

Bewust leren ademen verbindt hoofd en lijf en zorgt voor een betere gezondheid.

Download de flyer met 7-stappenplan of de flyer met Bij welke klachten helpt ademen, voor meer informatie.

Buikademhaling

Een eenvoudige oefening waar je veel profijt van hebt om te ontspannen in de buik en kalm te worden in het hoofd.

Het beste kun je deze oefening doen 's ochtends vlak na het wakker worden (even naar toilet en dan weer terug in bed) en 's avonds voor het slapen gaan. Maak er een vaste routine van, net zoals tandenpoetsen. Het kost maar enkele minuten tijd.

Ga op je rug liggen en leg je handen op je buik. Denk aan je buik. Waar zit ie en hoe voelt ie? Dan rustig ademhalen, terwijl je met je aandacht in je buik blijft zitten. Doe dit 5 tot 10 keer, rustig en ontspannen naar je buik ademen. Als je merkt dat je afdwaalt, weer rustig terug gaan naar de oefening. Geef niet te snel op. De aanhouder wint! Het effect van de oefening is dat je er 's morgens wakker en geconcentreerd van wordt, dat is een goed begin van de dag. En 's avonds wordt je er rustig en ontspannen van en val je zo in slaap.

Veel mensen die last hebben van constipatie merken dat de stoelgang beter op gang komt, doordat je de buik loslaat. Ook de spastische darm zal minder snel en minder vaak optreden door deze buikadem-oefening. Overdag tussen alle bedrijven door, kan het zijn dat je dan opeens aan je ademhaling denkt en je even lekker diep in de buik gaat zuchten. Zo kan je er weer even tegen.

Download dit document in pdf.

Zorgen over Hormoontherapie bij de overgang

Deze kop stond begin september in de wetenschaps-katern van de Volkskrant. Het artikel beschrijft de bevindingen van wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen borstkanker en hormoontherapie bij vrouwen in de overgang. Als conclusie van een studie naar diverse onderzoeken was de allerlaatste zin: “In de westerse landen zijn sinds 1990, 20 miljoen gevallen van borstkanker vastgesteld en 1 miljoen daarvan zouden wel eens op het conto kunnen komen van hormoontherapie”.

In de medische wetenschap is bekend dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen oestrogenen en veel gevallen van borstkanker. Verder op in het artikel worden de uitspraken genuanceerd omdat veel vormen van hormoontherapie zijn veranderd in de loop der jaren en daardoor zouden de risico’s op kanker afnemen.

Een belangrijke vraag is waarom vrouwen problemen hebben met de overgang en ze daar therapie voor moeten hebben. Wat is de oorzaak waarom vrouwen niet goed in de overgang komen of er niet goed meer uit kunnen komen.

In de overgang neemt de oestrogeen productie af, rijpen er geen eicellen meer en de menstruatie verdwijnt. Dit gebeurt bij de vrouw gemiddeld vanaf de leeftijd van 45 tot 55 jaar. Verschillende klachten zoals onregelmatige menstruatie, opvliegers, nachtzweten, slapeloosheid, droogte van slijmvliezen of depressieve gevoelens kunnen optreden.

In de homeopathie kunnen we deze klachten goed behandelen, zonder gebruik van synthetische hormonen. Het proces van verandering wordt ondersteund, zodat de overgang met weinig klachten gepaard hoeft te gaan. Er wordt gekeken naar de oorzaak van de overgangsklachten. Als de vrouw bijvoorbeeld langdurig de anticonceptiepil heeft gebruikt kan haar eigen lichaam zelf moeilijk de verandering regelen. Haar hormoonhuishouding is al zolang door synthetisch hormoongebruik beinvloed, dat deze moeilijk zelf weer het stuur kan overnemen. Daarbij heeft het een handje hulp nodig en dat kan de homeopathie dan juist bieden.

Ook als er sprake is van psychische of lichamelijke stress, burn-out of chronisch medicijngebruik kan het lichaam soms moeilijk het overgangsproces tot stand brengen op gezonde wijze.

Een voorbeeld uit de praktijk laat een vrouw zien van 44 jaar met al 1½ jaar last van opvliegers. Voorafgaand aan die periode had ze veel problemen op haar werk en raakte ze overspannen. Uiteindelijk kwam ze in de ziektewet terecht met de diagnose burn-out. Ze was zo moe dat ’s morgens al tijdens het aankleden haar het zweet uitbrak en ze te moe was om nog iets te ondernemen. Haar humeur was slecht en het minste deed haar in huilen uitbarsten. Nu heeft ze het nog steeds snel warm. Soms wordt ze ’s nachts drijfnat wakker. Verder kan ze zich slecht concentreren en heeft ze last van een trage stoelgang, waardoor ze vaak pijn in haar buik heeft.

Nadat ze medicijnen is gaan gebruiken op advies van een deskundig homeopaat, voelt ze zich veel beter. De uitputting herstelt, de opvliegers zijn weg en haar stoelgang is nu regelmatig. Ze is veel beter gaan slapen en heeft dromen die heel helder zijn en haar iets vertellen. Ze zegt “ik voel me veel minder chaotisch en soms kan ik me heel vrij voelen”. Door de medicijnen gaat deze vrouw een proces in waarin haar lichaam orde op zaken kan stellen. Daar zal ze niet alleen lichamelijk van profiteren maar ook geestelijk en emotioneel in een betere balans komen.

De neus en De Pil

Onze neus is een belangrijk orgaan. Geuren beïnvloeden ons meer dan we ons realiseren.
Het helpt ons bij het maken van belangrijke keuzes in het leven. Een pasgeboren baby bijvoorbeeld herkent de moeder dankzij haar geur. Onze neus verschaft ons dus essentiële informatie.

Onlangs is uit onderzoek bekend geworden dat de anticonceptiepil het reukvermogen aantast. Uit proefnemingen aan de Universiteit van Liverpool bleek dat vrouwen die de pil slikken niet meer de ideale partner kunnen ruiken, die genetisch het beste bij hen past. Ze lieten de vrouwen ruiken aan t-shirts van mannen en daarna hun keuze maken. Eerst in een periode zonder dat ze de pil slikten, en daarna terwijl ze de pil slikten. Ze kozen in beiden situaties verschillend. Zonder de pil kozen ze een partner die genetisch totaal anders was, en eenmaal aan de pil, kozen ze een partner die sterk op hun leek. Voor de evolutie is het gunstiger om een grotere variatie in genen te behouden. De kans op vruchtbaarheidsproblemen, relationele problemen, echtscheidingen en kinderen met erfelijke gezondheidsproblemen wordt groter als de genen van partners te veel op elkaar lijken.

De reuk is evolutionair gezien een oud zintuig. Het staat in verbinding met een van de oudste delen van de hersenen, het limbisch systeem. Dit deel is betrokken bij onze emoties en waakzaamheid. Zo kan een geur in ons een bepaalde sfeer van vroeger oproepen (de sigaar van opa) of kan het ons bijvoorbeeld waarschuwen als het eten bedorven is.

In de homeopathie maken we ook gebruik van onze neus. Het medicijn zit dan opgelost in alcohol in een klein flesje waaraan licht geroken wordt. Het is een gemakkelijke, snelle en zeer efficiënte methode van innemen. De reuk is het zintuig met de kortste weg naar de hersenen. Bovenin de neus bevinden zich de reukcellen, die de geur opvangen. Dat gebeurt met reukhaartjes, die staan “wuivend in de luchtstroom als anemonen op een koraalrif”. Deze reukhaartjes geven de prikkel door aan een deel van de hersenen, vlak daarachter gelegen. Het lijkt alsof deze stukjes hersenen zich in de neus hebben laten zakken, de geurprikkel tegemoet. Daar wordt de geur- informatie ontvangen en geanalyseerd. Na het ruiken aan het medicijnflesje wordt de genezende prikkel van het homeopathisch middel er opgenomen en verwerkt.

Geur en reukvermogen zijn dus als een gids en vormen een leidraad en baken van onschatbare waarde voor de levensloop van mens en dier. Uiterlijk en uitstraling zijn natuurlijk belangrijk bij een eerste ontmoeting, maar de lichaamsgeur bepaalt met wie een langdurige relatie wordt aangegaan. Het ogenschijnlijke “gemak en veiligheid” van de anticonceptiepil komt zo toch in een geheel ander daglicht te staan.

Bronnen: D.Draaisma: Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt. NHD-14 aug 2008

Een andere vrouw door de pil

Dit artikel in de volkskrant van zaterdag trok direct mijn aandacht. Het is iets wat in de homeopathie en andere holistische geneeswijzen allang bekend is. Al jaren vertel ik in de praktijk aan vrouwen en meisjes, die overwegen om aan de pil te gaan dit verhaal, dat het gebruik van synthetische hormonen en het onderdrukken van het eigen hormonale stelsel kan leiden tot diepgaande emotionele en psychische veranderingen. (Artikel De neus en de Pil bijgevoegd)

Sarah Hill, hoogleraar evolutionaire psychologie, schreef het boek Je brein aan de pil. De wetenschap heeft pas sinds kort aandacht voor de gevolgen van pilgebruik op vrouwen en hun psychische gezondheid. Het stresshormoon cortisol kan niet of minder worden geproduceerd als de pil wordt geslikt. Daardoor raken vrouwen geleidelijk in een posttraumatische stress-stoornis, waar ze niet goed meer van herstellen. Het verband tussen lichaam en geest wordt in de holistische visie als vanzelfsprekend ervaren. Immers de hormonen die je lichaam produceert hebben niet alleen een belangrijke invloed op hoe je je lichamelijk, maar ook geestelijk en emotioneel voelt. Vrouwen weten dit als geen ander, als ze de maandelijkse cyclus doorlopen. Het eerste deel van de cyclus voor de ovulatie ervaren zij het gevoel van goed in balans en aantrekkelijk zijn, dan is het oestrogeen hoog. Als ze na de ovulatie richting menstruatie gaan en de progesteron stijgt, gaan ze zich prikkelbaar voelen of moe en depri. Hoe de vrouw zich voelt wordt dus sterk bepaald door haar hormonen. Door de pil of het hormoonspiraal verdwijnt deze cyclus en bevinden vrouwen zich continu in het tweede deel van de maandelijkse cyclus. Voormalig huisarts in Haarlem Dr. Hans Moolenburgh zei hierover “vrouwen gaan direct in de overgang als ze aan de pil gaan”.

In de praktijk kwam een vrouw van 35 jaar met diverse klachten. Ze voelde zich constant moe en had last van hoofdpijn en stemmingswisselingen. Naast haar gezin met 2 opgroeiende kinderen had ze ook een baan. Ze kon het allemaal net bolwerken maar had er geen plezier in. Ze sleepte zich door de dagen heen. Ze had een hormoonspiraal en daarnaast Thyrax, een medicijn voor de schildklier. De bloeduitslagen lieten geen afwijkingen zien. Het schildklierhormoon wat ze slikte was toereikend volgens de huisarts.

Ik besprak met haar het hormoonspiraal en de alternatieven. Een voorbeeld is het koperspiraal, een niet-hormonale vorm van anticonceptie zonder bijwerkingen. Op www.anticonceptie-online.nl staat hier goede informatie over. Verder gaf ik haar homeopathische middelen mee om weer meer in balans te komen. Homeopathie kan dit prima doen, maar zolang de hormoonhouding chemisch gemanipuleerd blijft met de pil of hormoonspiraal, zit daar een beperking op. Na enkele maanden verbetering komen de symptomen gewoon weer terug vanwege de verstoorde hormoonbalans, die in feite een van de belangrijke oorzaken is van de klachten.

Na enkele maanden zag ik haar weer. Ze had inmiddels het hormoonspiraal laten verwijderen en een koperspiraal laten plaatsen. Ze vertelde dat ze zich al veel beter voelde. Vooral was ze blij met de toegenomen energie en haar boze buien tegen de kinderen, waar ze zich erg schuldig over voelde waren verdwenen. Ze vertelde ook dat ze zich nu soms zelfs opgejaagd voelde en moeilijk in slaap kon komen. Ik vroeg haar om met de huisarts te bespreken of de Thyrax die ze nog slikte voor de schildklier nog wel nodig was. Te veel Thyrax kan bovenstaande symptomen namelijk oproepen.

Weer een paar weken later meldde ze mij dat de huisarts adviseerde om de Thyrax af te bouwen. Uiteindelijk kon ze na een periode van geleidelijk minderen helemaal stoppen met het schildklierhormoon.

Blijkbaar is haar eigen hormoonhuishouding weer hersteld na het stoppen met het hormoonspiraal en kan haar lichaam zelf weer de hormonen van de schildklier op gezonde wijze reguleren. Dit herstel is ondersteund door de homeopathische behandeling.

Veel functies in ons lichaam worden met hormonen gestuurd, zoals de bloeddruk, de suikerstofwisseling, onze stressbestendigheid en de spijsvertering. Als we onze eigen hormonen van buitenaf gaan beïnvloeden met synthetische hormonen kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor onze gehele gezondheid.

Iceman en homeopathie

Onlangs was de Iceman op televisie te zien in het programma Knevel en van den Brink, normaal heet hij Wim Hof. Deze man kan urenlang bedekt met ijs doorbrengen zonder dat hij onderkoeld raakt. Het leuke is dat deze Iceman dingen doet die volgens wetenschappers niet kunnen. Hij kan, als hij zich sterk concentreert, zijn lichaamstemperatuur verhogen en zo de koude overleven. De wetenschap staat voor een raadsel. Wat dat betreft lijkt het net homeopathie. Dat kan ook niet volgens de wetenschappelijke opvattingen omdat er geen materie zit in homeopathische medicijnen. Toch zeggen veel mensen dat het werkt, dat de eczeem verdwijnt en dat ze minder last van hoofdpijn of hooikoorts hebben. “Dat zal een placebo-effect zijn”, zeggen de wetenschappers dan. Maar baby’s en kleine kinderen met slaapproblemen, gaan door een goede homeopathische behandeling beter slapen en die hebben geen last van het placebo-effect omdat ze niet snappen wat een placebo-effect is: door de suggestie van een geneesmiddel beter worden, omdat je er in gelooft.

De Iceman is bijzonder, want hij kan zijn zogenaamde autonome zenuwstelsel beïnvloeden. Dit deel van ons zenuwstelsel regelt de hartslag, de bloeddruk, de temperatuur, de spijsvertering, kortom alles waar we zelf niet met onze dagelijkse aandacht mee bezig zijn. Homeopathische geneesmiddelen werken op ditzelfde, ook wel vegetatieve zenuwstelsel genoemd. Het bestaat uit 2 delen: een soort gaspedaal en een rempedaal. De medici noemen dit het parasympathisch (de rem) en het sympathisch zenuwstelsel (gaspedaal). Soms stapt het lichaam op het gaspedaal, want het hart moet bijvoorbeeld sneller slaan, vanwege een inspanning. Na de inspanning moet het weer langzamer kloppen en gaat de rem er weer op. Het lichaam is continu bezig om dit evenwicht tussen versnellen en vertragen te bewaken. Als dat niet goed meer lukt dan raakt de balans verstoord en worden we ziek. Dan krijgen we hartkloppingen of gaat de stoelgang bijvoorbeeld te langzaam en lukt het niet meer om zonder laxeermiddelen naar het toilet te gaan. Of de schildklier gaat te snel en het lukt niet meer om hem zelf af te remmen. De homeopathische middelen zorgen er voor dat de rem en het gaspedaal weer in een beter evenwicht gaan functioneren. Sommige medicijnen werken versnellend, anderen weer vertragend. Maar ze nemen het lichaam niet over, ze beïnvloeden, net als de Iceman, het autonome zenuwstelsel. Door bij te sturen, krijgt het zelf de functies weer in de juiste snelheid of traagheid.

Het is mooi dat de Iceman bekend is geworden en dat de wetenschap studie gaat doen naar zijn vermogens. De wetenschap zal zijn grenzen moeten gaan verleggen en kan niet meer zeggen: “ het werkt niet, want we kunnen niet verklaren hoe het werkt”. Dat wordt ook over homeopathie gezegd. Ze zullen dingen die zij eerst als onmogelijk bestempelden, nu wel moeten gaan verklaren. Geweldig dat één mens dat voor elkaar kan krijgen.

Lemniscaat tekenen voor kinderen

Als kinderen onrustig zijn en zich moeilijk kunnen concentreren, is dit een goede teken-oefening om te doen: https://www.youtube.com/watch?v=BBq9eRHCmD8

Het filmpje spreekt voor zich! Ook leuk om samen te doen met pappa of mamma. Samen een verstillend rustmomentje.

Natuurlijke middelen bij koorts

Er zijn natuurlijke middelen die je kunt toepassen bij koorts. Let hierbij op dat het kind het niet als vervelend ervaart. Het zijn ondersteunende middelen die kunnen helpen, maar in principe kan het lichaam het prima zelf.

Citroensokjes

Voeg aan lauwwarm water het sap van een uitgeperste citroen of wat azijn toe. Dompel hierin sokjes onder en knijp ze uit. Trek ze aan en “ververs” de sokjes na drie kwartier. De voeten mogen niet te koud worden. Het is prettig om er wollen sokken overheen te doen en de voeten dan lekker onder deken te stoppen. Als er koorts is en de voeten al koud zijn, kun je de citroensokjes beter niet gebruiken.

De kuitomslag

Drenk keukendoeken in koud water en wikkel ze zo breed mogelijk (van de enkel tot de knie) rond de kuiten van je kind. Draai er een droge doek omheen. Omwikkel de benen dan met een wollen deken. Laat twintig minuten inwerken totdat de natte wikkel droog wordt. Herhaal totdat de koorts gedaald is tot 38°C. Als het kind koude voetjes heeft, pas dan geen koude omslag toe. Breng ook nooit koud water op koude lichaamsdelen aan.

Lekker vitamineverwendrankje

Met een lekkere groente- of vruchtensap sla je twee vliegen in een klap. Je kind krijgt vocht en vitaminen binnen. Je kunt deze drankjes met bijna alle groenten en fruit maken.

Powersap

Pers 4 sinaasappelen uit en giet het sap in de blender of een kom. Doe daar twee kiwi’s bij en een halve banaan. Zet de blender aan of pak de staafmixer en mix het totdat het een volle, romige drank is geworden. Als het heel vloeibaar is kan het zelfs met een rietje gedronken worden. Geef de ene helft aan je kind en drink de andere helft zelf op want als je zelf ook ziek wordt, is het helemaal een ramp.

Groenedraaksap

Doe een klein beetje verse peterselie, een paar stengels broccoli, wat spinazie, een stengel bleekselderij en een paar stukken ananas in de sapcentrifuge. Pers het tot een heerlijk sapje. Vanwege de ananas proef je de groente niet, maar krijgt je kind toch nog groenten binnen. Houdt je kind niet van ananas dan kun je ook banaan of een andere zoete fruitsoort gebruiken. Ook hier geldt weer dat je zelf lekker een glaasje kunt meedrinken

Download dit document in pdf.

Privacy-document

download de pdf

Hoe verwijder je veilig een teek?

De teken laten zich deze zomer weer zien.

Dit is een veilige, gemakkelijke manier om teken te verwijderen, waardoor ze automatisch terugtrekken als je de instructies volgt.

  1. Breng een klodder vloeibare zeep aan op een prop watten.
  2. Bedek de teek met de zeep-doordrenkte prop watten en dep het een paar seconden (15-20).
  3. De teek zal zich spontaan losmaken en zichzelf vasthouden aan de watten wanneer u de prop weg neemt.
  4. Je kunt ook, nadat de teek 15 seconden met groene zeep is doordrenkt, met het uitzuigpompje Aspivenin, die ook werkt bij gif van een insecten- of slangenbeet, de teek omhoog trekken als hij niet loslaat.
  5. Ontsmet de plek met Hypercal-tinctuur.

Tenzij iemand allergisch is voor zeep, is deze techniek zachtaardig en onschadelijk voor iedereen.

Voorbereiding vaccinatie bij kinderen

Download de pdf

Vragenlijst eerste consult

Deze vragenlijst kan U helpen bij de voorbereiding op het eerste consult. De vragen zijn bedoeld als hulp en zijn niet verplicht om allemaal te beantwoorden als er geen bijzonderheden zijn.

Wat is de reden van komst en hulpvraag?

Voor kinderen tm 10 jaar:

Waren er bijzonderheden omtrent conceptie, zwangerschap en bevalling bij moeder of kind?

Postnataal, APGAR-score, ontwikkeling van tanden, leren lopen, leren praten, zindelijk worden.

Ontwikkeling van leeftijd nul tot nu, medisch, acute ziektes, mentaal-emotioneel, gezinsomstandigheden.

Is er gevaccineerd, waren er reacties op de vaccinaties?

Zijn er ziektepatronen in de familie: bij moeder, vader, moeders kant en vaders kant.

Voor kinderen tm 18 jaar:

Ziektepatronen in de familie: bij moeder, vader, moeders kant en vaders familie.

Ontwikkeling vanaf de leeftijd nul tot nu, medisch, acute ziektes, mentaal-emotioneel, gezinsomstandigheden.

Is er gevaccineerd, waren er reacties op de vaccinaties?

Is er sprake van (een geschiedenis van) medicijngebruik of zijn er operaties geweest of ziekenhuisopnames?

Als U bepaalde onderwerpen liever niet in het bijzijn van het kind bespreekt, kunt U dit mailen of op papier zetten.

Volwassenen

Als bovenstaande vragen (over de kindertijd) van toepassing zijn dan graag beantwoorden.

Is er sprake van (een geschiedenis van) medicijngebruik of zijn er operaties geweest of ziekenhuisopnames?

Neemt U de medicijnen mee of een lijstje ervan, sinds wanneer gebruikt U ze? Wat was de aanleiding?

Neemt U uitslagen mee van bloedonderzoek of andere klinische gegevens over Uw gezondheid.

Het is niet erg als U niet precies meer weet hoe het zit, zeker als het wat langer geleden is, het gaat om het globale beeld.

Download dit document in pdf.

Weekschema-formulier voor homeopathische medicijnen.

Download de pdf

Disclaimer:

Op deze site kunnen bepaalde homeopathische geneesmiddelen worden genoemd. Neem dit nooit als aanwijzing om zelf met dit middel te gaan experimenteren! De homeopathie is een op zich staande vorm van geneeskunde waarin alleen de homeopaat per geval de juiste middelen in de juiste dosis kan voorschrijven om een genezingsproces in gang te zetten.
Wanneer u ziek bent, raadpleeg dan altijd een arts of erkend homeopaat.