Even voorstellen

De mens is een interessant wezen, waar eindeloos veel over valt te weten en te leren. Een goed homeopaat moet, om zich in te kunnen leven, niet alleen veel weten van ziekteleer en medicijnen, maar ook over wat mensen beweegt om te leven zoals ze dat doen. Waarom worden ze bakker of ingenieur? En waarom reageert de ene mens boos en de ander verdrietig op een bepaalde gebeurtenis?

Op de middelbare school boeiden vakken als biologie, natuur- en scheikunde mij het meest. Vooral biologie en de studie van het menselijk lichaam deden mij verwonderen. Het menselijk oor of oog is een ingenieus bouwwerkje. Zoals de natuur in elkaar zit, dat vervult me met respect. Na het behalen van het VWO-diploma volgde een periode van onderzoeken en ontdekken. Via de opleidingen verpleegkunde en kruidengeneeskunde kwam ik uiteindelijk tot de homeopathie.

In 1997 ben ik na een 5-jarige opleiding aan de School voor Homeopathie in Amersfoort afgestudeerd tot klassiek homeopaat. Daarna heb ik vele nascholingen gevolgd waarin ik vooral zocht naar logica en structuur binnen de toepassing van de homeopathie. Die vond ik uiteindelijk in Almelo op de Homeopathie Academie Nederland.

Het Organon en de Chronische ziekten, vormen de basis van de klassieke homeopathie. Docent en homeopaat Ewald Stoteler heeft deze werken van de Duitse arts Samuel Hahnemann, de grondlegger van de klassieke homeopathie, tot op de letter gespeld, bestudeerd en met name goed begrepen! Vooral de zesde editie van het Organon beschrijft de manier waarop Hahnemann de homeopathie tot aan het eind van zijn leven (1755-1843) heeft door ontwikkeld en toegepast. Hij noemde de homeopathie in deze laatste fase van zijn leven, perfect. Beide werken worden op de Homeopathie Academie Nederland in diverse cursussen gedoceerd, waardoor zij begrijpelijk en toegankelijk worden.

De ziekteclassificatie, waarin de verschillende ziekmakende factoren in de patiënt worden onderscheiden, vormt de leidraad voor een goede homeopathische behandeling. Het zorgt voor inzicht in welke medicijnen de patiënt in dit stadium nodig heeft en veilig zijn om voor te schrijven. Het gezegde: 'Homeopathie, baat het niet, dan schaadt het niet' is een fabeltje. Het is verstandig om homeopathische geneesmiddelen te nemen op voorschrift van een deskundige en niet zelf te gaan dokteren. Voor uitleg over de ziekteclassificatie zie: www.klassiekehomeopathie.nl. Op deze wijze is homeopathie verantwoord toe te passen, met een constructief en duurzaam resultaat, zoals Hahnemann het bedoeld heeft. Sinds 2002 werk ik op deze wijze in de praktijk in Heerhugowaard. Ik blijf nascholingen volgen om me verder te verdiepen in de homeopathie, ziekteleer en filosofie.