Klassieke homeopathie - hoe werkt het?

Dat de homeopathie werkt met sterk verdunde oplossingen van o.a. planten en mineralen, mag bekend zijn. Maar de verklaring voor hoe of waarom het precies werkt is minder eenvoudig te geven. Veel zaken zijn wetenschappelijk moeilijk te verklaren, maar dat wil niet zeggen dat het dan niet werkt.
Waarschijnlijk is het kader waarbinnen wij als mens wetenschappelijk kunnen onderzoeken en denken nog te klein om de werking van de homeopathie te kunnen verklaren. Het kader waarbinnen we het wetenschappelijk onderzoek doen bepaalt of het recht doet aan de homeopathie. De mens en zijn denkvermogen blijft de beperkende factor hierin en dus de zwakste schakel.

De japanner Emoto heeft een stap gezet in de richting van een verklaring voor de werkzaamheid van homeopathische medicijnen. Hij heeft aangetoond dat water een geheugen heeft en informatie kan opslaan. De waterdeeltjes, moleculen genoemd, geven de informatie d.m.v. een kettingreactie aan elkaar door, te vergelijken met dominostenen die omvallen. Gezien het feit dat het menselijk lichaam voor 80% uit water bestaat, kan de informatie toegediend via een homeopathisch medicijn zich razendsnel verspreiden door het lichaam.
In de homeopathische behandeling is dan ook een snel resultaat mogelijk bij acute ziektes, waarbij bijvoorbeeld hevige oorpijn of hoge koorts binnen enkele minuten afnemen, zonder de symptomen te onderdrukken zoals koortsremmers of pijnstillers dat doen.

Er is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van homeopathie. De resultaten van deze onderzoeken zijn wisselend, net als de kwaliteit ervan.
In de praktijk worden daarentegen indrukwekkende resultaten gezien bij vele individuele patiënten. Niet alleen subjectief, wanneer de patiënt zegt: "ik voel me veel rustiger", wat een placebo-effect zou kunnen inhouden, maar ook objectief: laboratoriumuitslagen van cholesterol of bloeddruk veranderen in gunstige zin.
Patiënten met hooikoorts, aambeien, menstruatieklachten, enzovoort, ervaren daadwerkelijk verlichting of verdwijning van de klachten. Kijk hiervoor op Voorbeelden uit de praktijk.